Luonko mahdollistavan tilan itsessäni ja ympärilläni?

Julkaisun päivämäärä31.03.2018

Mitä tuomme mukanamme siihen hetkeen, kun kohtaamme toisen ihmisen?

Tuommeko tyyneyden ja levollisen rauhan vai  kiireen ja stressin kiihkeän myllerryksen?

Tämä pienen pieni kohtaamisen hetki saattaa muuttaa kaiken.  Se voi käynnistää jotakin odottamattoman kaunista, herkkää ja eteenpäinvievää tai se voi lannistaa, latistaa tai sulkea sisäänsä sellaista, joka jo oli orastamaisillaan.

Ihmisten välisestä viestinnästä jopa yli 70 % on sanatonta, ensitapaamistilanteissa sanallisen viestinnän osuus saattaa olla vain seitsemän prosenttia. Silti varsin vähän kiinnitämme huomiota siihen, miten toisiamme kohtaamme ja millaisella tunnetilalla tulemme päivittäisiin kohtaamisiimme tai millaisen läsnäolon tilan ympärillemme synnytämme, kun saavumme.

Miten erilainen tunnelma syntyykään, kun toinen on valmistautunut kohtaamiseen juuri sinun kanssasi. Millaiselta sinusta tuntuisi, jos toinen ihminen tullessaan palaveriin kanssasi sanoisi, että tulen suoraan kundaliinijoogasta, koska haluan olla tapaamisessamme mahdollisimman avoin ja läsnäoleva? Tällainen tilanne ei varmasti sinulta unohtuisi. Kun kuulin nämä häkellyttävän pysäyttävät sanat tiesin, etten ehkä koskaan koe yhä intensiivistä, syvällisen arvostuksen ja kunnioituksen tilannetta kuin juuri silloin. Entä, jos me kaikki synnyttäisimme ympärillemme sellaiset olosuhteet ja tilan, jossa mahdollisuudet toisillemme ja itsellemme voivat kukoistaa? Voimme jokaisessa kohtaamisessa valita, että synnytämme kohottavia ja energisoivia mahdollisuuksia itsellemme ja toisillemme tai voimme valita lannistavan kielteisen tien epäilemällä,  väheksymällä tai aliarvioimalla.

Voimme luoda itsessämme ja kohtaamisissamme mahdollistavan tilan milloin vain. Autenttisen ja ehjäksi tekevän tilan, jossa jokaisen on pyyteettömästi mahdollista olla oma itsensä ja tuntea elämän energiaa, iloa ja luottamusta itsessään. Ensimmäinen askel mahdollistavan tilan synnyttämisessä on tuleminen tietoiseksi uusista näkökulmista ja vaihtoehdoista. Voimme tehdä tietoisen valinnan ja päättää olla läsnä, vastaanottavaisena, tilanteessa kuin tilanteessa. Arjessa liian moni mahdollisuus sulkeutuu, koska haluamme valikoida, määritellä tai arvottaa asioita.

Tietoisesti virittäytymällä olemaan läsnä voimme valmistautua toimimaan tunnustelevasti ja kuulostellen. Virittäytyminen on uskallusta pysähtyä sekä herkkyyttä olla läsnä ja avoinna kaikelle uudelle ja vielä tuntemattomalle. Tällöin aistimme ja kiinnitämme huomiota sellaisiin seikkoihin, jotka aiemmin olemme ohittaneet. Kun kuuntelemme aidosti ja läsnäolevasti itseämme synnytämme ympärillämme aukiolemisen, avaamisen ja arvostamisen tilaa.

Olemme usein tehokkaita luomaan esteitä, monenmoisia tarpeettomia jarruja ja turhia ahdistuksia, jotka tietoisesti tai tiedostamattamme estävät kasvun itsessämme ja siten myös toisissamme. Pelko ja luottamuksen puute pysäyttävät meissä liikkuvan virran. Avautumalla hetkeen, luovutamme jotakin itsestämme (ja egostamme), kuten kiireen, tietämisen, kontrollin tai haluamisen. Luopumalla luomme uutta selkeyttä, kiitollisuutta ja elämänvoimaisuutta sekä vapautta päästä kosketuksiin syvemmin itsemme kanssa. Synnytämme uudenlaista vapautta, joka on luovuutta parhaimmillaan, ennalta-arvaamatonta ja vielä hetken täysin näkymätöntä, raikasta oivaltamisen ja inspiraation energiaa. Tilaa, jossa kukin on parhaimmillaan ja jossa ei kukaan etukäteen rajaa sitä, mikä on mahdollista.

”Jos kohtelet henkilöä sellaisena kuin hän on, teet hänestä huonomman kuin hän on.
Mutta jos kohtelet häntä sellaisena kuin hän olisi jo se, mikä hänestä on tulossa, teet hänestä sellaisen kuin hänen tulisi olla.”
– Johan Wolfgang Von Goethe